Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu / Eczane Hizmetleri Bölümü

Hakkımızda

Eczane Hizmetleri Bölümü 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 30 öğrenci kontenjanı ile öğretim faaliyetlerine başlamıştır.

Puan Türü: TYT

Eğitim Süresi: 2 Yıl

Eğitim Dili: Türkçe

Mezuniyet Unvanı: Eczane Hizmetleri Teknikeri

MUYS Yönetim Sistemi: 3 Yarıyıl Teorik Eğitim - 1 Yarıyıl İşyeri Uygulama Eğitimi

Program Hakkında Bilgi:

Program 2 yıllık eğitim veren ön lisans programıdır. 3 yarıyıl teorik eğitim ile 1 yarıyıl tam zamanlı işyeri eğitimini birlikte uygulama olanağı sunarak öğrencilere mezun olmadan iş deneyimi kazandırmaktadır.

Mesleğin Önemi ve Geleceği:

Eczane hizmetleri programı öğrencileri, aldıkları iki yıllık ön lisans eğitimi sonucunda “Eczane Hizmetleri Teknikeri” unvanı kazanmaktadır. Eczane hizmetleri teknikeri; hazır ilaçların veya tıbbi ürünlerin hastaya sunulmasında, hazırlanması gereken ilaçların eczacının gözetiminde hazırlanmasında, eczane kayıtlarının tutulmasında ve hastalarla iletişimin sağlanmasında eczacıya yardımcı olan ayrıca ilaç araştırma-geliştirme ve analiz laboratuvarlarında ve ilaç depolarında ara eleman olarak çalışabilen yardımcı sağlık personelidir.

Günümüzde, hem eczanelerde hem de ilaç sektöründe, mesleki bilgi ve donanımını bilimsel bir ortamda kazanmış eczane hizmetleri teknikerlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bakımdan, yüksekokulumuz Eczane Hizmetleri Programı olarak amacımız, verdiğimiz eğitim ile sağlık terminolojisine, eczane hizmetlerine, ilaç bilgisine hâkim, etik kurallara bağlı, mesleki gelişimine önem veren, iletişimi güçlü eczane hizmetleri teknikerleri yetiştirmek ve alanda tercih edilen kriterlere uygun olarak mezun olmalarını sağlamaktır.

Bu amaç doğrultusunda, teorik ve uygulamalı eğitim müfredatımız kapsamında, sağlık bilimlerinin temel derslerinin (anatomi, fizyoloji, tıbbi terminoloji vb…), eczane hizmetleri ve ilaç bilgisine (pratik ilaç bilgisi, farmasotik hesaplamalar ve ilaç hazırlama, ilaç kimyası vb…) ilişkin temel bilgilerin verildiği derslerimiz yer almaktadır. Ayrıca, müfredatımız içinde yer alan yaz stajı, iş yeri eğitimi ve uygulama dersleri ile öğrencilerimizin teorik olarak öğrendikleri bilgileri alanda uygulamaları sağlanmaktadır. Staj ve işyeri eğitimi, sektöre girebilmek adına da öğrencilerimiz için büyük önem taşımaktadır. Bu programdan mezun olan öğrencilerimiz, ÖSYM tarafından düzenlenen dikey geçiş sınavı ile Biyokimya, Kimya, Kimya Mühendisliği ve ayrıca Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya bölümlerine devam etme hakkı kazanarak lisans eğitimlerini tamamlayabilmektedirler.

Çalışma Alanları:

Bu bölümden mezun olan öğrencilerimiz, eczanelerde, kamu ve özel hastanelerde, ecza depoları, medikal sektör ve ilaç endüstrisi de dâhil olmak üzere çeşitli alanlardaki iş yerlerinde eğitimli yardımcı ara eleman olarak çalışabilmektedirler.